Sint-Jacobsstraat: Sint-Jacobskerk
- Vervolg: Grafkapel van Peter Paul Rubens (voorlopig online)
- https://topa.be/sint-jacob/beschrijving/grafkapellen/ > De O.L.V.-kapel van de familie Rubens
In 2021 nam het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium een nieuw initiatief, een publieksstemming, Erfgoed Challenge, liet bijna 12.000 mensen kiezen voor hun favoriete restauratieproject. De Grafkapel van Rubens werd de winnaar!
Wie zo de weg vindt en binnentreedt, wacht nog meer verrassing: het stadsgewoel maakt onmiddellijk plaats voor een rustgevoel. Zelfs de grootse afmetingen in breedte en hoogte staan in harmonische verhoudingen; wie daarvoor gevoelig is, zal zich eerder opgetild dan terneergedrukt voelen.
Zodra de Sint-Jacobskerk, met de grafkapel van Rubens, volledig toegankelijk is, verwerken we deze belangrijke stopplaats in ons wandelprogramma. In afwachting, kan je online kijken naar zijn ‘Madonna omringd met de heiligen’ in zijn grafkapel.
Door zijn woning aan de Wapper was dit zijn parochiekerk geworden: het jongste kind met Isabella Brant en alle vijf kinderen uit zijn tweede huwelijk werden hier boven de doopvont gehouden, een object dat overigens dateert uit 1624, dus echt uit Rubens’ tijd!
Ook overlijdens hield de familie ‑ deels ‑bijeen: Helena Fourment, gestorven op 59 jaar in 1673, “par une longue et facheuse maladie”, wordt naar haar wens in de grafkapel bij Peter Paul Rubens bijgezet, niet bij haar tweede echtgenoot. Dochter Clara Johanna volgt haar in dit graf in 1689, die haar man in 1699.
Hier vind je in de zuidbeuk, tegen de wand van een zware pijler onder de toren, ook het echtpaar Hendrick van Balen, leermeester van Anthony van Dyck, en Margaretha Briers; bij hun laatste rustplaats hoort een eigen schilderij ‘De Verrijzenis van Christus’.
Het schilderij van Jordaens, ‘De roeping van Petrus’, is tijdelijk tentoongesteld in het Snijders&Rockoxhuis, in ons parcours Noord.
Route Oost vervolgt: verlaat de Sint-Jacobskerk, ga rechtsaf en rechtsaf over de Sint-Jacobsmarkt, tot linksaf de Korte Sint-Annastraat. Doorheen de studentenbuurt loop je over de Ossenmarkt naar de Rodestraat, aan de ingang van het Antwerpse begijnhof.